MAGAZIN SVAŠTARA Da li je pušenje marihuane štetno?
Da li je pušenje marihuane štetno?
MAGAZIN - SVAŠTARA

Na pitanje iz naslova nije tako lako odgovoriti, ili bolje reći, marihuana ima svoje negativno, ali i pozitivno dejstvo. Marihuana može da pomogne u smanjenju bolova i napetosti mišića kod reume i multiple skleroze. Takođe je blagotvorno dejstvo i kod onih koji pate od nesanice, a umereno pušenje može i da umanji gubitak apetita i smanjenja telesne težine kod obolelih od raka.

U engleskom stručnom časopisu Britsh Medical Journal tvrdi se da je strah od pušenja marihuane preteran. Na prigovor da godišnje umre mnogo ljudi koji su pušači marihuane, odgovaraju da su za te smrti najčešće krivi nepoznati smrtonosni sastojci koje pušači umešaju u džoint kad im ponestane opojne supstance.Čak neki stručnjaci smatraju da je pušenje marihuane manje štetno od duvana, ali to su samo nagađanja. Istina je da pušači marihuane popuše manje nego pušači cigareta što je za neke dovoljno da se opravda manjim unosom štetnih materijala u telo. Medicinska istraživanja su već odavno dokazala da marihuana sadrži više kancerogenih supstanca od duvana.

Marihuana može biti štetna na mnogo načina, kako u trenutku uzimanja, tako i tokom dužeg vremena konzumiranja. Marihuana otežava korisnikovu kratkoročnu memoriju (pamćenje nedavnih dogadjaja) i, on ili ona može imati problema prilikom obavljanja komplikovanijih zadataka. Pod uticajem marihuane, učenici teško mogu učiti i naučiti. Osećaj za vreme, pokreti i koordinacija su poremćeni uticajem THC-a.

Zbunjeni ste ovim tekstom? Verujemo, niste jedini. Zaključak je sledeći, mnoga istraživanja pokazuju da je štetna. Takođe mnoga istraživanja i mnogo stručnjaka tvrde da nije štetna ali uvek naglašavaju umereno konzumiran.